Swami Shraddhanand Saraswatie

Lala Munshi Ram was de vroegere naam van Swami Shraddhanand voor dat hij tot de “Sanyasa ashrama” toetrad. Sommigen noemden hem ook wel Brihaspati. In het begin was hij een atheïst. Hij geloofde niet in God. Zijn vader had vele lezingen van Swami Dayanand bijgewoond. Hij was zeer onder indruk van Swami Dayanand. De vader van Munshi Ram hoopte dat zijn zoon op een dag Swami Dayanand zou kunnen ontmoeten. Weer werd een bijeenkomst georganiseerd waarbij Swami Dayanand de gemeenschap zou toespreken. De vader van Munshi Ram vroeg zijn zoon om de lezing van Swami Dayanand te gaan bijwonen. Na veel aandringen besloot Munshi Rām Swami Dayanand te gaan ontmoeten. Na de lezing stelde Munshi Rām diverse vragen aan Swami Dayanand. Op zijn beurt beantwoordde hij de vragen naar tevredenheid. Toch zei Munshi Ram tegen Swami Dayanand: “U heeft me niet kunnen overtuigen dat God bestaat”. Toen zei Swami Dayanand tegen hem: “Dat is iets dat je zelf dient te ervaren”.

Saraswatie

Saraswatie
Munshi Ram is later zo gefascineerd geworden door de Vedische filosofie, en besloot een universiteit op te richten. Voor deze universiteit had je geld nodig. Hij besloot toen om pas dan thuis te komen wanneer hij een bedrag van minstens dertigduizend rupees had ingezameld. In die tijd was het een immens geldbedrag. Met dit geld werd de Gurukula Kangari in Haridvar opgericht wat meer bekend is als Vedische Universiteit Kangari, waar studenten vanuit de hele wereld tot op de dag van vandaag opgeleid worden. In het begin waren er slechts 3 leraren. Swami Shraddhanand zelf, en zijn 2 zonen, welke ook studenten van hem waren, Harischandre en Indra.

Swami Shraddanand werd geboren in het dorpje Talwan, te Jalandhar (Punjab), op 2 februari 1856 (Chr. Jaartelling). Indiase jaartelling: Phalgun krishna trayodashi,Samvat 1913 Vikrami) Swami Shraddanand nam actief deel aan de Indiase vrijheidsstrijd en motiveerde vele revolutionairen om te vechten tegen overheersers van buiten. Hij was de voorzitter van ontvangstcomité van Amritsar Congres zitting in 1919, net na het Jalyanwala Bagh bloedbad en heeft dit met veel succes uitgevoerd.

Tevens was hij de eerste niet moslim die de verlossingspreek hield bij de wal van de Jama Masjid van Delhi ten overstaan van de Muslim vrijheidstrijders. Hij sprak daar de Vedische mantra uit: AUM tvam hi nah pita vaso tvam mata shatkrato babhuvith, Aghate sumnimahe. Toen hij eindigde met zijn toespraak en drie keren Aum Shaanti uitsprak, reageerden de moslims met Ameen. En stonden volledig aan zijn zijde. Dit zijn gouden momenten uit de geschiedenis van India, waar Hindoes samen met Muslim een eenheid vormden.

Swami Shraddanand was een echte Vedische missionaris en initieerde de Shuddhi beweging. Ook hiermee kwamen duizenden (al dan niet bekeerde) Hindoes weer in contact met de Vedische normen en waarden. Ze maakten hierdoor weer echt deel uit van de samenleving en konden zichzelf ontplooien op sociaal, maatschappelijk en religieus/ spiritueel gebied.

Tijdens de Malabar opstand in 1921 kwam hij naar Kerala voor reddingwerken en bracht duizenden gedwongen bekeerde Hindoes weer terug naar de Vaidiek Dharma.
Swami Shraddanand heeft ook actief deelgenomen aan Vaikkom Sathyagrah in Kerala. Hij richtte de Bharatheeya Hindoe Shuddhi Sabha op in 1923.

Ook Mahatma Gandhi was erg op Swami Shraddhanand gesteld. Echter toen duidelijk aan het bod kwam dat Shraddhanand een heleboel Hindoes die moslims werden tegenhield en overtuigde de Vaidiek Dharma te blijven volgen, werd dit minder. De verdeel- en heers politiek speelde in India een grote rol.

post
Swami Shraddanand is uiteindelijk om het leven gekomen door een schietpartij van een fanatieke moslim met de naam Abdul Rasheed op 23 december 1926. Deze Adbul kwam langs, gehuld in een witte deken en wilde met Swami discussiëren over Hindoes en Moslims. Swami-ji was op dat moment alleen met Mr. Dharampal welke gevraagd werd om een glas water te halen. Op het moment dat Mr. Dharampal-ji naar binnen ging voor het glas water, trok Abdul Rasheed zijn pistool en vuurde meermaals op Swami Shraddhanand Saraswatie. Mr. Dharampal heeft Abdul Rasheed wel kunnen pakken, maar voor Swami-ji was de kogelregen fataal.

Swami Shraddhanand Balidana Divas (Martelaarsdag van Swami Shraddhanand Saraswati) is een van de dagen waarin Swami herdacht wordt voor zijn goede daden. Dit valt dan op Margashirsh Shuklapaksha 14.